Back-ups maken vaak wordt vergeten?

Onderwerp: 

 

Het maken van een goede back-up van uw belangrijke bestanden is een zeer belangrijk onderdeel. Toch valt op dat er maar weinig aandacht aan wordt geschonken. Helaas komt het vaak voor dat er wordt gedacht. 'Dat doe ik morgen wel' of men ziet simpelweg de meerwaarde van een back-up niet. Met alle gevolgen van dien.

Een back-up wordt natuurlijk pas gemist als je hem nodig hebt!

Besef héél goed dat tegenwoordig een computer niet alleen een machine is om het internet op te gaan, waarschijnlijk staat vandaag de dag uw hele hebben en houwen in digitale vorm op uw pc. Denk hierbij aan uw (word) documenten, e-mail, dierbare foto's, muziek, belasting, administratie, etc.

Een complete back-up van uw hele harde schijf, dus inclusief het besturingssysteem en programma's is ook mogelijk, maar het gaat in eerste instantie om de persoonlijke en zakelijke dingen.

Het is aanbevolen om regelmatig een back-up te maken en deze back-up op een apart medium te bewaren.
Met een apart medium bedoelen we bijv.:

  • Een tweede harde schijf (en dat is geen 2e partitie die op 1 schijf zit!)
  • Een externe usb of netwerk schijf.
  • Een andere computer die gedeeld is in het netwerk.
  • Online back-up (naar een beveiligde opslagruimte ergens op internet)
  • USB stick (goed voor kleine back-ups, documenten etc.)
  • DVD ( Vrij arbeidsintensief als je een back-up regelmatig op DVD wilt zetten)

Welk backup-programma?

Er zijn goede (ook gratis) programma's beschikbaar waarmee back-ups gemaakt kunnen worden.

Windows XP
Onder Windows XP Professional wordt het back-up programma standaard meegeleverd. In windows XP Home edition is back-up programma niet standaard geinstalleerd, maar (ntbackup) is wel op de installatie cd te vinden.

Heeft u Windows Vista / Windows 7
In de edities Home Premium, Business, Professional, Ultimate en Enterprise van Windows Vista en Windows 7 kunt u het volledige back-up proces automatiseren door een eenvoudige wizard te gebruiken, zodat u nooit meer vergeet om een back-up van uw werk te maken. U heeft daarvoor wel een extra interne of externe schijf nodig.

Er zijn diverse andere software programma's op de markt, die ook meer functionaliteit bieden; enkele populaire programma's zijn:

  • SyncBack
  • Cobian Backup
  • Norton Ghost (Hiermee kan tevens een 'image' worden gemaakt van u hele systeem, voor een compleet herstel)
  • Acronis Trueimage (Ook o.a. bedoeld voor een complete back-up van de pc)

Kijk op deze download pagina voor een (gratis) backup programma.

Heeft U hulp of advies nodig bij het maken van een back-up: PC Hulplijn kan u via hulp op afstand assisteren met het configureren van een goede back-up.

Nieuw

PC Hulplijn introduceert online backup met onbeperkte ruimte! Je bestanden tevens te benaderen via Android of Iphone met de bijbehorende App! Klik hier voor meer informatie!

PC Hulplijn

Go to top