Oplichting: Gebeld door Microsoft Helpdesk India

Oplichting uit naam van Microsoft helpdesk maakt veel slachtoffers

PC Hulplijn is al diverse keren gebeld door gedupeerden die via de telefoon een persoon aan de lijn kregen die zich voorstelde als een Microsoft Helpdesk medewerker. Het bekendste telefoonnummer waar vandaan gebeld wordt is 0014259053074.

Deze scammers waarschuwen, meestal in gebrekkig engels, over fouten of infecties in het systeem zoals malware of spyware. Vervolgens bieden zij aan om op afstand het probleem op te lossen. Als het vertrouwen is gewonnen, proberen ze via "hulp op afstand software" te laten zien wat er mis is. Als ze toegang hebben verkregen worden er virussen geplaatst, windows bestanden verwijderd, of er wordt een wachtwoord gezet op de computer waarna het slachtoffer niet meer kan inloggen.

Update: Sinds Juni 2017 krijgen we berichten dat er door deze Indiaase oplichters met een Nederlands kengetal wordt gebeld. Wees dus extra op je hoede. Één van de nummers wat nu bekend is: 023 - 5858579

Oplichting uit naam van Microsoft helpdesk India

Microsoft Technical Support Helpdesk oplichting

Een medewerker van PC Hulplijn werd onlangs gebeld en dit is zijn verhaal:

De oplichters gaan als volgt te werk:

Ze vragen je in de logboeken van de computer te kijken. In deze logboeken staan in principe allerlei meldingen over het functioneren van de computer en de gebruikte programma's. De oplichters vragen je vervolgens te kijken naar de gele en rode meldingen. Alles wat daar in staat kan “mogelijk” een virus zijn volgens de medewerkers. Hiermee proberen ze gebruik te maken van het schrikeffect, terwijl er in werkelijkheid niets op dat vlak aan de hand is.

Hulp op afstand software van Ammyy

Een Indiase groep doet zich voor als de Microsoft helpdesk

Ze laten jou Ammyy (hulp op afstand software) starten waarmee ze mee gaan kijken op de computer. Vervolgens kunnen zij van alles met de computer doen. Aangezien Ammyy ook de mogelijkheid heeft om bestanden -van en naar- de pc te kopiëren, kunnen zij zonder toestemming een script of een bestand overzetten. Ammyy geeft ook geen melding dat er iets gekopieerd wordt. Hierdoor kan deze zogenaamde Microsoft medewerker van alles met de pc doen.

Windows beschadigen en het plaatsen van virussen

De oplichters beginnen vanaf dat moment de computer te beschadigen. Dit kan door bijvoorbeeld een aantal essentiële windows bestanden weg te halen, het installeren van een virus of het installeren van spyware.

Computer na een herstart vergrendeld met een wachtwoord

“Na de herstart bleek de computer met een onbekend wachtwoord te zijn vergrendeld. Hierdoor kwam ik niet verder dan het aanmeldscherm.”

Technical department van Microsoft USA

Daarnaast zeggen ze te bellen vanuit het "technical department van Microsoft USA". Als je ze vraagt hoe ze weten dat jij problemen hebt dan geven ze aan dat ze rechten hebben tot de technische server van Microsoft. De scammers doen zich voor als Amerikaans medewerkers. De eerste medewerker kwam met de naam “Steve Austin”, vervolgens kreeg ik een andere medewerker aan de lijn en deze heette “Justin Williams”. Als er vervolgens aangegeven wordt dat het raar is dat er een india's accent is bij een Amerikaanse naam geeft de medewerker aan dat zijn normale naam niet te verstaan is.

De nep Microsoft helpdesk kan flink wat financiele schade toebrengen

Wat nu?

Indien je een dergelijke oplichter toegang hebt laten verschaffen op je computer dan is het zeer verstandig je PC te laten scannen op virussen. Daarnaast is het verstandig om de wachtwoorden op belangrijke websites, denk aan de wachtwoorden van uw mail of werk, te veranderen voor het geval de hackers deze hebben verkregen.

Verzameling van telefoonnummers.

Alhoewel het nummer 0014259053074 het vaakst wordt genoemd, hebben we even gezocht en blijkt dat de meeste telefoontjes beginnen met 0014259053(XXX).

UPDATE: Ook vanuit Duitsland blijkt er gebeld te worden. Het volgende nummer is ons doorgegeven: 0049-25733570858

Extra controle door PC Hulplijn

Voor een extra controle of de computer nog in orde is, kan je bellen naar 0900-5555533. Via hulp op afstand wordt je systeem weer opgeschoond. De gemiddelde tijdsduur voor een controle en het eventueel verwijderen van een virus is 15 - 30 minuten.

PC Hulplijn

Go to top