Ransomware

losgeld betalen om je persoonlijke bestanden terug te krijgenLosgeld betalen om je eigen persoonlijk bestanden op je computer weer terug te krijgen. Dit is een vorm van cybercriminaliteit wat de laatste maanden zeer in opkomst is. Ransomware is de naam van de categorie waar een dergelijk virus onder valt.
Wat is Ransomware: Ransomware is een soort Cryptoware wat er voor zorgt dat je persoonlijke bestanden niet meer toegankelijk zijn, omdat ze zijn versleuteld met een niet te achterhalen wachtwoord of code. Daarna wordt je afgeperst met een tekst waarin beschreven wordt dat na betaling je bestanden weer toegankelijk gemaakt worden.

Hoe gaat het in zijn werk: doordat je een geinfecteerd bestand opent wordt het programma geactiveerd wat vervolgens persoonlijke bestanden versleuteld op de computer, dit betekent dat er een wachtwoord op wordt gezet wat alleen de hacker weet, vervolgens vraagt deze om losgeld en als je dat dan betaald dan krijg je het wachtwoord / code.

Zie hieronder een voorbeeld van een tekst die kan verschijnen na een dergelijke infectie:
 

tekstvenster met uitleg hoe de bestanden weer teruggehaald kunnen worden

Vrij vertaald wordt hier vermeld dat alle persoonlijke bestanden zijn versleuteld en dat dit niet ongedaan kan worden gemaakt zonder een speciale ontsleuteling procedure waarvoor $120 wordt gevraagd. Dit bedrag dient z.s.m. te worden overgemaakt aan deze malafide/criminele organisatie.

Wat kunnen wij hiervoor doen: PC Hulplijn kan de Ransomware verwijderen wat er voor zorgt dat alles versleuteld raakt, het probleem is alleen dat het wachtwoord wat wordt gebruikt een rsa-1024 bit versleuteling is; dit is zo'n zware versleuteling wat in feite niet te kraken is. De versleutelde bestanden zijn dus niet meer te redden helaas.

Is dit te voorkomen? In feite komt een dergelijk programma op dezelfde manier binnen als een virus. Zorg dus dat de beveiliging op orde is. Maar nog belangrijker, let vooral goed op met wat je aanklikt op internet of de bijlage in een email bijvoorbeeld.

BACKUP REGELMATIG! Een goede en actuele backup is altijd belangrijk maar in dit geval nog extra belangrijk want dit soort verminkte bestanden zijn niet te repareren! Voor hulp en advies kunt u bellen met de helpdesk: 0900-5555533 (90cpm)

PC Hulplijn

Go to top