Internet Explorer 9 gelanceerd

Internet Explorer 9 is gelanceerd Vanaf 15 maart 2011 heeft Microsoft Internet Explorer 9, of kortaf IE9, gelanceerd. Dit is het vervolg op de veelgebruikte Internet Explorer 8. Het belooft een veel snellere internet ervaring te worden en door de nieuwe technieken die er in zitten zal je in de toekomst websites gaan zien die er fraaier uitzien en veel meer mogelijkheden bevatten. De nieuwe versie belooft veel goeds en er is dus veel verbeterd op de vorige versie.

  • Zo is een er snellere Javascript Engine in verwerkt waardoor applicaties op websites veel sneller draaien.
  • Introductie van HTML5 wat bijvoorbeeld een vervanger gaat worden voor Flash.
  • Je kan nu ook lijsten maken met wel te vertrouwen websites en niet te vertrouwen websites.
  • Het verwerken van afbeeldingen, tekst en video wordt via de videokaart gedaan en zo wordt de rest van de computer minder belast. Uit eigen ervaring blijkt dat het surfen een stuk sneller gaat!
  • Net als bij de andere browsers (zoals Mozilla Firefox en Google Chrome) is er nu ook voor IE9 een aparte downloadmap bijgekomen en een eigen downloadmanager.
  • Als er er bepaalde werkbalken zijn geopend in IE die het laten weergeven van een internetpagina vertragen, dan zal IE9 automatisch melden dat er verlies is op de snelheid en verzoeken om één of meerdere werkbalken te verwijderen om snelheid te winnen. Dit zijn de werkbalken die programma’s erbij installeren en dan boven in het venster zichtbaar zijn. Bekende werkbalken zijn bijvoorbeeld: De ASK toolbar, Bearshare toolbar, Google toolbar, PHP Nuke, Limewire, Vuze toolbar, Babylon toolbar, etc.
  • Een rustig uitziende werkbalk is een, voor het oog, mooie verbetering. Er waren eerst klachten dat er weinig ruimte beschikbaar is voor tabbladen, omdat die naast de adresbalk warden geplaatst. Dit kan nu ook aangepast worden zodat de tabbladen onder de adresbalk geplaatst worden.

Als je klikt op een nieuwe tabblad dan kan je duidelijk zien welke sites er het vaakst bezocht zijn. In de nieuwe weergave staan de tabtabbladen naast de adresbalk.  Via de rechtermuisknop kan je de tabbladen weer onder de adresbalk krijgen.


Het vastpinnen van veelbezochte websites.

Ebay die is vastgepind aan de werkbalk, wat extra mogelijkheden biedt.Nieuw is ook het vastpinnen van een website die je regelmatig bezoekt. In feite is het vastpinnen hetzelfde als een snelkoppeling maken, maar de mogelijkheden voor een gebruiker en voor de websitebouwer zijn hiermee een stuk uitgebreid.
Je kan namelijk websites bij Windows 7 naar je taakbalk slepen of naar het startmenu en dan zit de link vastgepind op je taakbalk. Eenmaal vastgepind past IE9 zijn stijl aan op die van de bewuste website. Bij Windows Vista kan je de website naast je start-icoon slepen, dat werkt dan hetzelfde als bij Windows 7.
Het thema verandert ook mee met de lay-out van de websites die op dat moment bezocht worden.
<-- Zie hier een voorbeeld van een vastgepinde site van Ebay.

HTML5

HTML5 is een programmeertaal die wordt gebruikt om websites op te bouwen en te presenteren. Filmpjes, animaties en applicaties kunnen nu via HTML5 worden weergegeven. HTML5 is de opvolger van HTML4; HTML5 ondersteund nu bijv. ook HD weergave. HTML5 staat nog enigzins in de kinderschoenen maar de mogelijkheden zijn nu al zeer divers!


Om IE9 en HTML5 te promoten is er een adres waar allerlei websites op staan die gebruik maken van de nieuwe standaarden. De website is: www.beautyoftheweb.com . Neem een kijkje en laat je verrassen door de kwaliteit, diversiteit en snelheid.

Om te zien hoe snel IE9 i.c.m. HTML5 is op je pc en/of ten opzichte van andere browsers kan je een benchmark (snelheidstest) doen op de volgende fraaie website: http://webvizbench.com


Niet geschikt voor Windows XP

Het grootste nadeel is dat Internet Explorer 9 niet geinstalleerd kan worden op Windows XP. Voor de XP gebruikers is de nieuwe Mozilla Firefox 4.0 een goed alternatief, deze is wel te draaien op Windows XP met ook de nieuwe HTML 5. Mozilla Firefox 4.0 is sinds kort officieel uit en kan worden gedownload via de volgende link : http://www.getfirefox.com

PC Hulplijn

Go to top