Na de grote misser van AVG die vorige week een windows bestand [user32.dll] zag als een virus, heeft dit zelfde programma afgelopen weekend weer een verkeerd bestand gezien als een bedreiging. Dit keer was de Flash-player van Adobe het slachtoffer.
Deze fout is niet van hetzelfde kaliber als de vorige maar het valt op dat de laatste tijd beveiligingsprogramma's vaker de fout in gaan dan voorheen.
Het anti-spyware programma Spywaredoctor zag bijvoorbeeld vorige week een onderdeel van Norton als een bedreiging.
Ook andere scanners van trend micro en Mcafee hebben onlangs een 'false positive' gesignaleerd. Hieruit is kennelijk te concluderen dat de beveiligings bedrijven het kennelijk moeilijk hebben om de -tegenwoordig- goed opgezette virussen te herkennen uit de duizenden bestanden die het windows besturingsysteem en de reguliere programma's gebruiken.
Meer hierover is o.a. te lezen op www.security.nl
Wat betekent dit voor u als gebruiker?
Een beveiligingsprogramma is tegenwoordig een must op iedere pc. Dat een anti-virus of -spyware programma wel eens een fout begaat is helaas niet te voorkomen. De problemen die in 2004 grootschalig met Service Pack 2 waren zult u zich wellicht vast nog herrinerren.
De meeste beveiligings programma's bieden de mogelijkheid om een "geinfecteerd" bestand in quarantaine (=isoleercel) te plaatsen. Dit biedt in de meeste gevallen alsnog de mogelijkheid om een zo'n bestand terug te plaatsen als blijkt dat de beveiliging het bij het verkeerde eind heeft gehad.
Voor een normale pc gebruiker is het vaak niet te zien of te begrijpen wat nou wel of geen virus of malware is. PC Hulplijn kan u telefonisch snel advies geven wat te doen bij een eventuele twijfelachtige melding.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen dus bel 0900-5555533 wanneer u niet zeker weet wat te doen.