Internet Explorer in het nieuws

De afgelopen week heeft de browser van Microsoft, Internet Explorer, voor opschudding gezorgd omdat er een beveiligingslek in zit. Hierdoor kunnen hackers misbruik van de situatie maken en de computer misbruiken. Dit zou voor alle versies gelden (IE 7,8,9,10). Vandaag 21-9-2012 komt er via Windows Update een fix om het lek te dichten. Daardoor vervalt wat ons betreft nu ook het advies om Internet Explorer links te laten liggen.

Internet Explorer update installeren

De makkelijkste manier is om te wachten tot de update via windows automatisch wordt aangeboden. Na de installatie is een herstart van de computer noodzakelijk! Indien de update niet automatisch verschijnt dan kan er handmatig worden gezocht naar deze update via Windows Update. Hiervoor klik je op de Windows Start knop, daarna op alle programma's.

Toch overstappen naar een andere browser?

Indien je toch het zekere voor het onzekere wilt en het advies volgens de nieuwsberichten wilt opvolgen, dan kan je bijvoorbeeld overstappen naar een Google Chrome of Mozilla Firefox. Maar het is simpelweg niet zo dat deze browsers veel veiliger zijn dan Internet Explorer. Het huidige probleem waardoor Internet Explorer zo in het nieuws kwam, is eigenlijk veroorzaakt door het onderdeel JAVA. Deze plugin wordt ook gebruikt in Google Chrome en Mozilla Firefox. De kwetsbaarheden in JAVA zijn al maanden een probleem en hackers maken daar nu veelvuldig misbruik van.

Het beste advies is: Java uitzetten of verwijderen

Dus zolang java niet is verwijderd of is uitgeschakeld in de browsers ( google chrome heeft een ingebouwde java client ) loop je het risico dat een virus tijdens het internetten zo naar binnen wandelt. Als je dit gedaan hebt kan het zijn dat een webpagina niet meer goed benaderbaar is. Maar je zal dit moeten uitvinden door gewoon je pc en internet te gebruiken. In de praktijk blijkt de noodzaak van JAVA op je computer best mee te vallen.

Geldt ook voor Flash en Adobe PDF reader

Ook in de bekende Flash en PDF reader van Adobe worden regelmatig kwetsbaarheden ontdekt. En omdat deze plugins ook weer gekoppeld zijn aan je browser, loop je hiermee hetzelfde risico. Voor deze twee geldt wel dat ze vaker nodig zijn. Een PDF document openen tijdens het aanklikken op een website vereist dat deze plugin aan staat. Vele websites maken nog gebruik van Flash om filmpjes te laten weergeven.

Update regelmatig

Om het risico te verkleinen en toch gebruik te maken van de plugins, is het zeer belangrijk dat je direct de updates installeert zodra deze worden aangeboden.

Onderwerpen: 

PC Hulplijn

Go to top